IRREGULARMENT REGULAR

Avui parlem dels polígons de Voronoi aplicats en el disseny industrial, l’arquitectura, l’interiorisme, la moda i el disseny gràfic, seguint un patró a base de polígons.

Fins ara, el disseny s’ha recolzat amb les figures geomètriques tradicionals – triangles, quadrats, rodones- o d’altres més complexes com poden ser els diamants per crear estampats. No obstant, seguidament veurem l’ús que fan del nou tipus de polígon que a primer cop d’ull sembla més irregular que regular.

Parlant de retícules, amb aquest tipus de polígons es tornen més complexes ja que barregen tot tipus de polígons en una mateixa retícula: triangles, quadrats, heptàgons… Aquest tipus de composicions són els anomenats Polígons de Voronoi.

Aquestes composicions aparentment irregulars, complexes i indesxifrables es troben en la cúspide en els àmbits de disseny als que s’han fet referència abans.  Els polígons de Voronoi, altrament coneguts com els polígons de Thiessen són el mètode d’interpolació més senzill que existeix. Es tracta d’unir els punts mitjans dels polígons irregulars creant així la divisió de l’espai a partir de punts o vèrtexs. Aquesta estructura apareix infinitat de vegades a la natura com per exemple a les ales de les libèl·lules, en les esquerdes del fang quan aquest s’asseca, en a pell de les girafes i fins i tot a les fulles de menta.

nature

A continuació m’agradaria deixar alguns exemples d’aquestes interessants aplicacions:

Voronoi Shelf, Marc Newson, Estats Units

Aquesta és la prestatgeria Voronoi feta de Marbre blan de Carrara creada per Marc Newson. Va estar exposada a la Galeria Gagosian a Nova York, juntament amb més peces de disseny industrial. L’aplicació en aquest producte és clara; utilitza la retícula per crear espais on col·locar els llibres. Cal destacar que surt totalment de la tònica dels mobles quadriculats i delimitats, atrevint-se fins i tot a deixar obert el marge de l’estructura donant l’efecte que ha estat tallat.

Voronoi Shelf

Morfroze Polyhedron Soap, Yevgeny Razumov, Rússia

Per seguir la tònica amb els disseny d’estudiants, aquest es un projecte de Yevgeny Razumov a Rússia. Es tracta d’una gama de sabons de mà. Razumov els hi dóna forma amb amb els polígons, creant sensacions i volums molt suggerents. A més, utilitza els colors Pantone per donar vida als seus sabons. Només veure’ls ja tens la necessitat de tocar-los!

Morfroze Polyhedron Soap

Beta5 chocolates, Michel Cluizel, Canadà

 

De Rússia a Canadá de la mà de Michel Cluizel. Aquest cop els polígons són comestibles i formen la comú tauleta de xocolata. A més a més, el packaging que envolta el dolç, també està inspirat en els polígons de Voronoi.

Beta5 chocolatesbarBeta5 chocolates

Lucien Pellat-Finet Shinsaibashi, Kengo Kuma & Associates, Japó

 

L’arquitectura no podia ser menys, i ens brinda amb aquesta reinterpretació dels polígons, portant-lo a la funcionalitat d’emmagatzematge dins d’una botiga de roba. Aquest projecte d’interiorisme es troba al Japó, creat per l’estudi Kengo Kuma & associates.

Lucien Pellat-Finet Shinsaibashi

No cal dir la magnitut d’originalitat d’aquestes peces. Trobo que són espectaculars i d’una personalitat trencadora, pròpia d’un disseny encaminat en les sensacions i la funcionalitat.

El fet de reproduir aquesta retícula en disseny purament industrials, arquitectònics o gràfics em porta a pensar en la tècnica de la biomimèsis; on s’utilitza la naturalesa com a font d’inspiració per a noves tecnologies innovadores per a resoldre aquells problemes humans que la naturalesa ja ha solucionat. Mitjançant els models de sistemes, de processos i/o elements que imiten o s’inspiren en la natura es troben aquestes solucions “naturals”.

A la fi, la naturalesa és l’únic model perfectament imperfecte que perdura al llarg dels anys envers les modes i tendències. Així doncs, quina millor font d’inspiració que l’eternitat?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: