Sasha Kischenko: sólo Helvetica

Avui m’agradaria compartir amb tots vosaltres un dels embalatges més senzill i estètic – opinió personal- creat per un dels alumnes de l’Escola Britànica Superior d’Art i Disseny: Helvetica Beer.

Es tracta d’un embalatge dirigit a la cervesa. El seu creador ha estat l’estudiant de disseny Sasha Kischenko, utilitzant un suggerent packaging amb una única eina: la tipografia Helvetica, i tres colors: blanc, negre i vermell.

imatgebeer

Els colors que s’observen, el Blanc i el Negre, els utilitza per diferenciar el tipus de cervesa: rossa o negra. I la numeració que inclou explica la graduació d’alcohol de cada cervesa. El Vermell fa referència a la bandera suïssa.

És una proposta de packaging però n’estic segura que podria funcionar perfectament. Conté tot allò que ens cal saber de manera clara: Graduació i Tipus.

lager

Ara bé, si ens centrem en la tipografia utilitzada per aquest alumne podríem dir que escombra cap a casa i que utilitza el fet que l’Helvetiva va ser creada a Suïssa per Max Miedinger per incloure-la al disseny. Però personalment, crec que això va més enllà.

Si parlem una mica de la seva història, l’Helvetica va començar a ser extremadament popular en la dècada dels 60. Potser, el bon tracte i acceptació per part dels dissenyadors amb el pas dels anys han estat factors importants per situar-la on es troba ara. Tot i això, també s’ha de considerar la gran reputació del disseny suís a nivell mundial en aquella època.

És per això que és la tipografia més quotidiana, més propera i més familiar a nivell mundial. Però a tot rei li surten competidors. El debat més candent està entre l’original, elegant i pràctica Helvètica i “la copia prostituida y comercialmente rebajada al perraje de correos electrónicos y memos en Word por las mentes diabólicas de Microsoft, con el lanzamiento de su Windows 3.1 en 1992” Arial. El debat tracta el “quasi” plagi d’Arial de la forma d’Helvetica. A continuació, es mostra una fotografia més que clara en quant a aquest plagi de forma.

ArialVSHelvetica

 

Personalment crec que la tipografia és important, tant si ets un entès com si no. Tant si ets el que l’utilitza com qui la llegeix. En el cas de l’usuari, segurament ell no sabrà distingir entre una tipo o una altra però hi ha una cosa que si que sap i és apreciar quan un treball està ben fet. Tot i que aparentment, a simple vista no es pugui diferenciar gaire l’ull si que ho nota. Penso que l’elecció de la tipo és clau per realitzar un bon treball. La tipografia ha de comunicar, transmetre, i per poder-ho fer correctament ha d’estar en harmonia amb l’entorn, reposada, i sentir-se còmode en l’espai – igual que nosaltres quan intentem comunicar-nos.  Així doncs, l’usuari potser no sabrà quines diferencies hi ha entre elles però si sabrà si aquella tipo encaixa o no.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: