Parlant de seducció..

Primera entrada en tema. Nervis.

Després d’algun que altre esborrany aquí llenço aquestes línies.

   Tots coneixem la publicitat. Alguns conscientment i d’altres inconscientment. Ho vulguem o no ens envolta. Ens persegueix a tot arreu. Des que ens llevem fins que anem a dormir. El simple fet de mirar la televisió, o d’escoltar la ràdio, llegir un diari o fer el trajecte de camí a la feina ja adjunta intrínsecament la recepció de milers de marques a través dels 5 sentits.

 

   Si ens basem en la definició de publicitat: “Forma de comunicació comercial que intenta incrementar el consum d’un producte o servei a través dels mitjans de comunicació i altres tècniques de propaganda”, es podria dir que actualment es desvia de la seva principal funció. S’ha convertit en una de les armes més importants en quan a la manipulació del jovent i societat en sí mateixa. Estarem d’acord en que transmeten un missatge, però en aquest missatge es reflexa aquell valor social, aquella ideologia, un model –AQUELL model-, en el que la societat, i a la fi els consumidors, han d’adaptar les seves accions.

 

   Deixant de banda el tema de la influencia social, ara toca donar la enhorabona, ja que en temes de disseny gràfic, la publicitat, en concret els logotips, són per excel·lència l’expressió perfecte. Fa temps, vaig llegir un article d’en R. Gamonal Arroyo, el qual comparava la retòrica amb la tipografia. En un primer moment, no relaciones els conceptes d’un i de l’altre, però conformen una sinèrgia perfecte. La retòrica troba les paraules adequades amb l’objectiu de captar el receptor i la tipografia presenta les paraules de forma clara per persuadir el lector. Martin Solomon va batejar la tipografia amb el nom de: TIPO – ICONO – GRAFIA, una única paraula que conté lletra, imatge i escriptura. (Solomon, 1988). Amb tot, m’agradaria fer un “copy-paste” de 5 punts claus que no es poden expressar de millor manera. Formen part del llibre “Tipografía Práctica” de Juan Martínez-Val:

 1.    “Las letras son cosas: las letras son entidades con personalidad propia que no podemos alterar de manera caprichosa porque son un bien social bello y práctico. Nos recuerda que la escritura se basa en símbolos anclados en la historia y en la sociedad.

 2.    Las letras son imágenes de cosas: en los albores del nacimiento de la escritura, las letras fueron imágenes de cosas. Aunque esto se ha perdido debido a la abstracción de los signos de los antiguos alfabetos, la letra sigue siendo una imagen. Martínez-Val no está de acuerdo con la famosa cita de «una imagen vale más que mil palabras» porque una palabra impresa ya es, en sí misma, una imagen.

3.    Las letras son productos históricos: cada uno de los diseños de letras que se han realizado a lo largo de la historia viven pegados al tiempo en que nacieron y se desarrollaron. Las letras nos hablan de ese tiempo y reflejan el espíritu de su época y el de los hombres que las crearon.

4.    Las letras son representaciones fonéticas: las letras que forman una palabra nos remiten a imágenes mentales de lo que esas palabras representan en el lenguaje verbal (significante y significado).

 5.    Las letras son símbolos retóricos: inevitablemente, cuando componemos un texto llenamos la página de sensaciones y emociones asociadas a las letras que usamos. Estas sensaciones, asegura el autor, pueden tener un carácter nacional o una implicación tecnológica e incluso política, religiosa o geográfica. No existe una tipografía neutra. Todas están llenas de simbolismo. Este es el extraordinario poder de la Tipografía: su fuerza simbólica.

   Així doncs, tot tracta de transmetre i crear sensacions en el receptor. Res és arbitrari. En el món dels logotips, la intenció està molt clara, SEDUIR. Seduir transmetent aquells valors que s’amaguen darrere aquella tipografia escollida, aquells colors empleats a consciència.

   De fet, ens ha seduït tant, que s’han creat jocs amb els logotips de marques. És totalment irònic, ara s’han canviat totalment els papers. Formen part del nostre oci, convertint-se fins i tot en un tipus de competició ferotge, on qui més logotips endevina, més puntuació té. Segur que reconeixereu el joc en qüestió: LOGO QUIZ. 

Imatge

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: